Situatia poluarii marilor si plajelor cu deseuri de material plastice a devenit in ultima perioada deosebit de grava fiind afectate nu numai calitatea apei marilor si a plajelor dar si a tuturor ecosistemelor marine. In lume se produc annual cca 280 milioane tone plastic care se adauga la cantitatea de 4900 milioane de tone plastic constituita ca deseu, incepand cu anii 50.
In mareea de plastic care ne inconjoara, materiale plastice de unică folosinta constituie cea mai mare componenta, reprezentand aproximativ 70% din volumul deșeurile marine.
Uniunea Europeana reuseste sa fie printre primii care iau masuri impotriva acestei situatii
introducand eliminarea folosirii anumitor ambalaje din plastic de unica folosiinta.
Odată cu intrarea în vigoare a Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, zece produse din plastic de unică folosință sunt în mare parte interzise începând cu 3 iulie 2021.
In Romania, tacâmurile şi farfuriile de unică folosinţă, beţişoarele de urechi, paiele/beţele pentru agitat băuturi, beţele care se ataşează baloanelor, produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare şi recipientele pentru fast-food si băuturi din polistiren expandat nu mai pot fi comercializate.
Dar nu toate produsele din plastic. au fost scoase în afara legii ca parte a noilor reforme.
Pentru unele produse din plastic ca de exemplu: pungile de unica folosinta, recipientele pentru băuturi și alimente destinate consumului imediat, pachetele și ambalajele, filtrele de tigari, articolele sanitare și șervețelele umede vor fi în continuare restricționate, producătorii sunt obligati să plătească pentru gestionarea deseurilor din plastic și să organizeze campanii de conștientizare cu privire la impactul lor asupra mediului .
Statele membre ale UE și-au elaborat propriile legi pentru punerea în aplicare a Directivei 2019/904 privind utilizarea unică a materialelor plastice. Unele State Membre ca de exemplu : Franta, Germania, Luxemburg au decis chiar să completeze lista materialelor de unica folosiinta interzise.
Scopul final este un realizarea unui model de economie circulară al UE prin care până în 2030 orice plastic de unică folosință rămas ca deseu va fi reutilizabil sau reciclabil.
Oricum, acesta bine venita masura ataca numai “varful aisbergului” deoarece situatia deseurilor de plastic existente in cantitati enorme de 4900 milioane tone pe uscat, dar si sub forma de insule plutitoare in marile si ocenele lumii ramane inca nesolutionata.