Conform informațiilor Comisiei pemtru Protectia Mării Negre, in anul 2020 eforturile de mediu pentru a reduce deversările existente din 49 de surse de poluare cu prioritate ridicată – cum ar fi apele uzate insuficient tratate și emisiile din aer – au început să dea rezultate.
Continutul de azot a surselor de poluare la Marea Neagră au fost reduse în ultimii ani, deși rămân mai mari decât în anii 1960. În schimb, aporturile actuale de fosfat par să fi rămas aproximativ consistente. Acest lucru este dovedit de înfloriri algale mai puține și mai puțin intense, o creștere a capturilor de pești comparabile și întoarcerea unor forme de viață distincte în apele Mării Negre.
Îmbunătățirea continuă a apelor Mării Negre poate fi atribuită unei varietăți de factori:
- Schimbări continue în economiile țărilor riverane Dunării inferioare;
- Acțiuni directe întreprinse pentru îmbunătățirea infrastructurii și reducerea deversărilor de nutrienți in Dunăre;
- O interdicție aplicată cu succes asupra detergenților polifosfați în tarile riverane;
Comisia pentru Protectia Mării Negre, cu sediul la Bucuresti, colaboreaza din 1997 cu Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea – ICPDR International Comission for Protection of Danube River , cu sediul la Viena, pentru remedierea degradării mediului înconjurător al Mării Negre originare din Dunăre. Pentru protecția apei și a ecosistemelor atât de-a lungul Dunării, cât și în Marea Neagră s-a infiintat „Grupul tehnic de lucru comun ” DABLAS (Danube Black Sea Task Force), ca o platformă de cooperare între instituțiile financiare internaționale, donatori și beneficiari.
Cooperarea a fost consolidată pe deplin de un memorandum de înțelegere semnat în noiembrie 2001 la o reuniune ministerială de la Bruxelles. Grupul de lucru a inclus reprezentanți din țările din regiune, ICPDR- Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea, Comisia pentru Protectia Mării Negre, instituțiile financiare internaționale, Comunitatea Europeana, statele membre interesate ale UE și alți donatori bilaterali, precum și alte organizații regionale și internaționale.
Ziua Internațională a Acțiunii Mării Negre
În fiecare an, la 31 octombrie, Ziua Internațională de Acțiune a Mării Negre 2021 sarbatoreste semnarea Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră.
Ziua este dedicată activităților de constientizare a problemelor de mediu ale Marii Negre, inclusiv acțiuni educaționale de mediu, concentrându-se pe obiectivele cheie ale Planului Strategic de Acțiune:
- Promisiunea unui viitor mai bun pentru cei 16 milioane de oameni din șase țări care trăiesc pe țărmurile sale.
- Angajamentele guvernelor regionale de a lua măsuri serioase pentru a face o diferență reală în reabilitarea și recuperarea mării.
- Munca dedicată a multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului