Aerul toxic al Europei – „criză gravă de sănătate publică”

    Dimensiunea relativă a particulelor PM2,5 față de alte particule subțiri. / US EPA Office of Air qUALITY PLANNING

Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică” cu niveluri periculoase de poluare pe întreg continentul, potrivit unei investigații a ziarului The Guardian .
Aproximativ 98% europeni trăiesc în zone cu „poluare fine foarte dăunătoare”, care depășește particulele de recomandări ale Organizației Mondiale (OMS).
Aproape două treimi trăiesc acolo unde calitatea aerului depășește de două ori orientări OMS, spune The Guardian.
Datele au fost culese din imagini din satelit și de la peste 1.400 de stații de monitorizare a solului.
Cea mai grav afectată este Macedonia de Nord, unde aproape două treimi dintre rezidenți locuiesc în zona cu patru ori mai mult decât ghidurile OMS, în timp ce patru regiuni s-au dovedit a avea o poluare a aerului de aproape șase ori mai mare decât recomandările. . . OMS, inclusiv capitala Skopje.
Europa de Est este semnificativă mai grav afectată decât Europa de Vest.
Situația din Italia este însă îngrozitoare. Mai mult de o treime dintre cei din Valea Po și împrejurimile din nordul trăiesc în aer de patru ori mai mult decât să recomande OMS.
Concentrația atmosferică de PM2,5 – particule mici din aerul arderii combustibililor fosili – a fost urmărită. Unele sunt suficiente de mici pentru a trece prin plămâni, în fluxul sanguin, ajungând la organele majore.
Concentrațiile medii de PM2,5 nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m 3 ). Dar doar 2% dintre europeni trăiesc în zone care se află sub acest ghid.
Traficul, industria, încălzirea și agricultura sunt principalele surse de PM2,5 și adesea în mod disproporționat în comunitățile mai sărace.
Poluarea cu PM2,5 cauzează aproximativ 400.000 de decese pe an pe tot continentul , au spus experții citate de The Guardian.
„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht și care a condus echipa de cercetători de pe tot continentul care a compilat date, pentru The Guardian . „Ceea ce vedem destul de clar este aproape toată lumea din Europa respiră aer nesănătos.”
Aproape toți rezidenții din șapte țări din Europa de Est – Albania, Ungaria, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia și Slovacia – au de două ori ghidurile OMS.
Peste 50% dintre rezidenții din Macedonia de Nord și Serbia trăiesc cu patru ori regulile OMS.
În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu mai mult de două ori conform recomandă OMS. În Spania, este de 49%, iar în Franța proporția este de 37%.
Trei sferturi din Regatul Unit trăiește acolo unde se expunerea este de până la dublul recomandărilor OMS, cu aproape 25% cu mai mult de două ori limitată.
De fapt, aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zona cu concentrații de particule mici de cel puțin patru ori indica OMS.
Dar în Suedia, nicăieri particule de PM2,5 din aer nu ating mai mult de două ori indicații OMS. Unele zone din nordul Scoției se află sub el.
Traficul, industria, încălzirea locuinței și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de către cele mai sărace comunități.
La începutul acestui luni, Parlamentul European a votat pentru adoptarea orientărilor OMS privind PM2,5 – dar nu până în 2035. Legea va stabili sau limită obligatorie la punct de vedere legal pentru concentrațiile medii anuale de PM2,5 de 5µg/m 3 , o scădere față de 25µg/m3 de astăzi . m 3 .